Małgorzata Kurek
18 Marz

Wielkanocny przepis - Sernik na zimno z truskawkami

Spróbujcie koniecznie!!!

Składniki:

Twaróg sernikowy 1000 g opakowanie

Biszkopty 120 g 1 mała paczka

Truskawki świeże/mrożone 500 g porcja

Galaretka truskawkowa 75 g 1 opakowanie

Żelatyna 16 g 2 łyżki

Mleko 110 g 1/2 szklanki

Śmietanka 30% 150 g 15 łyżek

Ksylitol/erytrol 150 g 3/4 szklanki

Aromat waniliowy 1 g kilka kropel

 

Sposób przygotowania:

Galaretkę przygotować według przepisu, odstawić. Biszkoptami wyłożyć tortownicę. Mleko zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić wcześniej namoczoną żelatynę. Substancję słodzącą, twaróg, śmietankę i aromat wymieszać. Przestudzona żelatynę zahartować kilkoma łyżkami masy twarogowej, następnie wymieszać z resztą składników. Dodać pokrojone truskawki (kilka sztuk zostawić do dekoracji), delikatnie wymieszać i wylać do tortownicy. Włożyć do lodówki na pół godziny, następnie ozdobić truskawkami, wylać na wierzch galaretkę i wstawić ponownie do całkowitego stężenia.

Twój komentarz




POKAŻ
Małgorzata Kurek - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ