Małgorzata Kurek

Żywienie onkologiczne


Właściwe żywienie, które pokrywa większe niż zwykle zapotrzebowanie organizmu na białko, energię i składniki odżywcze to istotny element wspomagający na każdym etapie leczenia przeciwnowotworowego.

Odpowiedni dobór żywności medycznej specjalnego przeznaczenia (ONS) pozwala przeciwdziałać kacheksji nowotworowej i przygotować Pacjenta do leczenia onkologicznego.

Zbilansowany, pełnowartościowy jadłospis pomaga uzupełnić wszystkie niedobory często towarzyszące chorobie nowotworowej, co przynosi także korzyści w trakcie rekonwalescencji, po zakończonym już leczeniu, gdyż wspomaga regenerację organizmu.

Dietoterapia pacjenta chorego na raka ma za zadanie między innymi zapobiegać niedożywieniu, stabilizować masę ciała i dbać o odpowiedni stan odżywienia. Przekłada się to w znacznym stopniu na prawidłowe wyniki badań i pomaga prowadzić leczenie zgodnie z planem.

Dlatego też szczególną troską należy otoczyć Pacjentów przygotowujących się do operacji, gdyż edukacja żywieniowa oraz odpowiednie zalecenia żywieniowe "przed" zapobiegają wielu komplikacjom "po" operacji.

 

 

 

  • przygotowanie żywieniowe w okresie okołooperacyjnym
  • przygotowanie żywieniowe w chemioterapii
  • przygotowanie żywieniowe w radioterapii
  • żywienie po zabiegach chirurgicznych w obrębie przewodu pokarmowego
  • przygotowanie żywieniowe przed/po wyłonieniu kolostomii oraz ileostomii
  • dobór żywności medycznej specjalnego przeznaczenia do indywidualnych potrzeb Pacjenta

 

 

POKAŻ
Małgorzata Kurek - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ