Właściwe żywienie, które pokrywa większe niż zwykle zapotrzebowanie organizmu na białko, energię i składniki odżywcze to istotny element wspomagający na każdym etapie leczenia przeciwnowotworowego.
Odpowiedni dobór żywności medycznej specjalnego przeznaczenia (ONS) pozwala przeciwdziałać kacheksji nowotworowej i przygotować Pacjenta do leczenia onkologicznego.
Zbilansowany, pełnowartościowy jadłospis pomaga uzupełnić wszystkie niedobory często towarzyszące chorobie nowotworowej, co przynosi także korzyści w trakcie rekonwalescencji, po zakończonym już leczeniu, gdyż wspomaga regenerację organizmu.
Dietoterapia pacjenta chorego na raka ma za zadanie między innymi zapobiegać niedożywieniu, stabilizować masę ciała i dbać o odpowiedni stan odżywienia. Przekłada się to w znacznym stopniu na prawidłowe wyniki badań i pomaga prowadzić leczenie zgodnie z planem.
Dlatego też szczególną troską należy otoczyć Pacjentów przygotowujących się do operacji, gdyż edukacja żywieniowa oraz odpowiednie zalecenia żywieniowe "przed" zapobiegają wielu komplikacjom "po" operacji.