W okresie jesienno-zimowym picie chai latte jest szczególnie atrakcyjne ze względu na swoje właściwości rozgrzewające.Dzięki mieszance przypraw antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych, takich jak imbir czy cynamon, napój ten pomaga w wzmocnieniu i ogrzaniu organizmu, zapewniając uczucie ciepła i komfortu, zwłaszcza w chłodniejsze dni.
Przygotujcie własny napój chai latte z poniższego przepisu!
Składniki:
150g (1/2 kubka) wody
1,5g (1/2 laski) cynamonu
2g (1/2 łyżeczki) ziaren kardamonu
1g (4 sztuki) goździków
1g (ok 1cm) imbiru
100g (1/3 kubka mleka)
1g (1 łyżeczka) herbaty czarnej
erytrol (do smaku)
Przygotowanie:
Wodę wraz z przyprawami zagotować w garnuszku. Przykryć, zmniejszyć moc grzania i gotować przez około 10 minut. Następnie dodać mleko i erytrol i zagotować. Do mieszanki wsypać herbatę i zaparzać przez około 3 minuty. Odcedzić.
Można także zaparzyć herbatę z przyprawami a następnie dodać spienione w ekspresie do kawy mleko.
Twój komentarz