Składniki:
Szpinak mrożony 350 g porcja
Jaja 195 g 3 duże sztuki
Gałka muszkatołowa 1,5 g 1/2 łyżeczki
Sok z cytryny 3 g 1 łyżeczka
Czosnek 8 g 2 ząbki
Łosoś wędzony 200 g 2 opakowania
Kremowy serek chrzanowy 250 g 1 opakowanie
Koper 16 g 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Na patelni podsmażyć czosnek, dodać szpinak i dusić aż płyn całkowicie odparuje. Odstawić do wystygnięcia. Żółtka roztrzepać z przyprawami, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dołożyć odparowany, chłodny szpinak. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masa szpinakową. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blaszka w kształcie prostokąta o bokach 30 x 40 cm). Piec w temp. 160 stopni C przez ok. 20 min. Szpinakowy biszkopt wyjąć z pieca i wystudzić. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Następnie posmarować go równomiernie serkiem. Na wierzchu posypać koperek i ułożyć plastry łososia. Zwinąć ciasno i wstawić do lodówki na ok 2h. Po wyjęciu z lodówki kroić w ok 1,5cm plastry
Twój komentarz